Декорираните сладкиши присъствали на трапезата на ДСБ и „Да, България”

Паметникът на Съветската армия отново разпали политическите страсти в парламента. Поводът този път станаха две торти с декорации на паметника. Едната от тях е била със снимка на монумента, а втората - с нарязаните фигури от него. Тортите са изядени на коледните партита на ДСБ и на "Да, България". Участниците в тях бяха сравнени с варвари.

БСП - със сигнал до Сарафов за демонтажа на Паметника на Съветската армия

Появата на снимките в социалните мрежи предизвика гнева на опозицията. „Вижте, колеги - торта с отрязана глава на българско дете. Това напомня ли ви нещо? Войник, крак… Тези хора от ДБ така се забавляват, така празнуват Коледа, това им е най-успешният  акт през годината. Тази торта е поздрав към унищожителите на МОЧА. Питам кой изяде главата на това дете. Срам! Срам и позор за България! Срам и позор за българската политика!”, коментира Георги Свиленски от БСП.

Борис Бонев: БСП са приемлив партньор, но не искаме да се "сглобяваме" с ГЕРБ

На партито на ДСБ е бил и Борис Бонев. Той потвърди, че тортата с илюстрация на Паметника на Съветската армия е била изненада за празника. „Прекаленото очовечаване на едни прости бронзови фигури малко ми идва в повече. Няма разчленени живи хора, нито пък реални стереотипи от монумента. За мен не беше оригинално да има торти с Паметника. От ДСБ трябва да обяснят защо са решили така да отпразнуват демонтажа", посочи той.

От двете политически централи отказаха коментар по темата. Коментира я премиерът Николай Денков. „Кой как е решил да празнува не е моя работа да коментирам. Не съм го правил, не съм участвал, може да се спори дали е естетически издържано. Това е още една илюстрация, че част от хората не го искат този паметник и се радват, че той вече не е там”, каза министър-председателят. Той допълни, че областният управител на София ще обжалва решението на съда за спиране на демонтажа.