Четирима от наградените лекари в Русе и във Варна за 2023 г.

Медицински истории за успех, чест и достойнство. Представяме ви носителите на приза „Лекар на годината“ в категорията: „Ти си нашето бъдеще“- в Русе и във Варна.

В Русе работят двама от наградените от БЛС медици в категорията „Ти си нашето бъдеще” – д-р Ния Милева и д-р Цанко Йоцов. Д-р Ния Милева е кардиолог в Университетската болница „Медика”. Тя е трето поколение лекар, избрала професията и заради фамилната история. По думите й още от дете се интересувала от медицината. Първото й работно място е в Александровска болница в София. Тя е специализирала и в Белгия, където видяла, че лекари на 50-60 г. продължават да специализират в чужбина, за да обменят опит.

Проф. Станимир Сираков е Лекар на 2023 г

Другият награден от Русе е д-р Цанко Йоцов. Той е потомствен хирург, също работи в университетската болница „Медика” в Русе. Номинацията му е от лекарската колегия в гр. Ловеч.

Във Варна са медиците д-р Явор Петров и д-р Даниел Димитров. Д-р Димитров е първият носител на приза за лекарска всеотдайност и етика „Д-р Стефан Черкезов”. От 4 г. работи в отделението по анестезиология в болница „Св. Марина” във Варна. При първото му дежурство неговия собствен пулс бил над 120 удара в минута. Той е член на сдружението за пещерно спасяване и участва в мащабната акция по спасяването на американския изследовател Марк Дики, който е блокиран в турска пещера.

Кои са българите, участвали в спасяването на американския спелеолог в Турция

Д-р Явор Петров е хематолог, той е сред младите надежди на българската медицина. Запален е от д-р Антонина Желязкова по тази специалност. „Това е една от най-тежките специалности, където загубите са повече от победите”, каза д-р Петров.

Българка е „Акушерка на годината” във Великобритания