Събитието води началото си от 1890 г.

Арменците в Южна Калифорния отпразнуваха годишния парад на розите, предаде Voice of America (VOA). Прадът започва от 1890 г. и дава началото на новата година. Темата този път беше „Да празнуваме света на музиката“.

Сред цветята имаше и предмети, изобразяващи арменски инструменти. Един от тях предаствява птицата жерав, която държи традиционен духов инструмент.

Съоснователят на "American Armenian Rose Float Association" Артър Кокозян каза, че тазгодишното участие в парада е посветено на арменските майки по целия свят. Той допълни, че независимо от трудностите по време на геноцида през 1915 г. и тазгодишното изселване на 120 000 арменци от Арцах, Нагорни Карабах, всички майки по света се грижат с любов за своите близки.

Нагорни Карабах престава да съществува от 1 януари 2024 г.

В Лос Анджелис се намира една от най-големите арменски общности в света. Маргарет Мгрублян разказа, че първоначално хората са мислели да пропуснат парада тази година. За тях е било изключително трудно, заради случилото се с арменците през 2023 г. Тя изрази надежда, че бежанците ще намерят нов дом и уют.

Бягство от Нагорни Карабах: Огромни опашки от коли и камиони към Армения

Организаторите на парада на розите казват, че стотици хиляди хора са дошли на булевард Колорадо, за да наблюдават 84 движещи се платформи, украсени със цветя. А арменската платформа спечели наградата „Grand Marshal“ за най-забележителна творческа концепция и дизайн, предаде Voice of America (VOA).

 

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg