Това става ясно от официално съобщение на Министерството на отбраната

Политически скандал и оставка в Министерството на отбраната след Богоявленския парад и освещаването на бойните знамена. Причината е отсъствието на депутати и председатели на парламентарните групи на него. От Виетнам, където е на посещение, председателят на Народното събрание Росен Желязков потвърди, че депутатите не са били канени от организатора на събитието, който е Министерството на отбраната. Последваха реакции от политиците у нас. Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски нарече министъра на отбраната Тодор Тагарев „самозабравил се политик” и поиска да поеме отговорност за случая. Отговорност за липсата на покани пое главен експерт от Дирекция „Връзки с обществеността и протокол” на Министерството на отбраната.

Скандалът излиза наяве на фона на започналите въпроси за ротацията в правителството през март и възможните смени на министри от настоящия кабинет. Пред NOVA говориха депутати от Комисията по отбрана. Част от тях потвърдиха, че са получили покани за Богоявленския парад. Други от колегите им пък изобщо не са получавали такива.

Пеевски настоява Тагарев да поеме отговорност за поканите до депутатите за парада на Богоявление

След като скандалът ескалира през деня министърът на отбраната Тодор Тагарев възложи проверка. Целта ѝ е да стана ясно дали е спазена процедурата по изпращането на поканите към политиците у нас.

Ден след Богоявленския водосвета на бойните знамена темата отекна в далечен Виетнам, откъдето председателят на парламента Росен Желязков потвърди - не всички депутати са получили покана от Министерството на отбраната за церемонията.

„Предполагам, че става въпрос за някакво недоглеждане, все пак и Богоявление като празник и Йордановден като национален такъв би трябвало да обединяват всички. Досега в НС не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители”, заяви Росен Желязков.

На това основание Желязков ще иска информация от организатора - Министерството на отбраната. NOVA разговаря с част от депутатите от Комисията по отбрана. Валентин Радев от ГЕРБ нямал покана. Такава обаче получили колегите му Атанас Зафиров от БСП и Александър Вълчев от ИТН.

„Изненадан съм, че има такъв скандал, защото това е съвсем в реда на нещата министърът да покани членовете на Комисията по отбрана на този водосвет, получил съм поканата”, заяви Александър Вълчев от ИТН.

По темата се изказа и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. В позиция до медиите той атакува Тодор Тагарев, като поиска да поеме отговорност. Подчерта, че министърът на отбраната е игнорирал парламента. Грубо е погазил българската Конституция и е унижил Народното събрание. Пеевски подчертава още, че Тагарев "страхливо" бягал от отговорност като не поемал нито едно важно решение, което можел да вземе сам, а прехвърлял на парламента да изпълнява евроатлантическите ангажименти на държавата.

От Министерството на отбраната предпочетоха да отговорят писмено на критиките. Заявиха, че са спазили протокола за изпращането на поканите до политиците. И напомниха, че той не е променян от 20 години. От друга позиция на ведомството стана ясно, че заради пропуска да не са канят председателите на парламентарните групи оставка подава експерт. Това потвърди във Facebook профила си Кристел Чимширова, която е главен експерт в дирекция "Връзки с обществеността" и протокол.

Ето цялата позиция на Министерството на отбраната:

"Във връзка с изказването на председателя на Народното събрание Росен Желязков относно поканените официални лица на Водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия на 6-и януари 2024 г., Министерството на отбраната информира, че организацията на Водосвета, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години"

В изявлението се казва, че поканите се изпращат на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично. "Министърът на отбраната възложи незабавна проверка, която показа, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и зам.-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана", писат още от пресцентъра на МО

Председателят на НС проверява защо депутатите не са били поканени на Богоявленския парад

"Установен е пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция", се казва още в съобщението.

МО допълни, че "вратите на Министерството са винаги отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната."