Закон от 80-те години ограничава "лоурайдърите" в САЩ

Почитателите на автомобилите с окачване тип "Луорайдър" в Калифорния посрещнаха 2024 г. с радостна новина. Те вече ще имат възможност свободно да се събират и да демонстрират възможностите на екстравагантните си автомобили по улиците на Лос Анджелис. Това доскоро не беше позволено от закона, съобщава Voice of America

Паркът "Грейт Фолс" - спиращата дъха красота на природата
 
Забраната принуждава Лорейн Куинос да започне подписка за премахване на ограничението. Така местните клубове се обединяват, за да я подкрепят. Според мнозина мярката е дискриминационна и засяга най-много малцинствата от Латинска Америка. Смятат, че тя няма общо с конкретната спецификация на автомобилите. В мотивите си те посочват, че никой друг американски щат не прилага такава строга мярка за това какво може да бъде окачването на дадена кола.

Бариерите в образованието: Историята на незрящ учител в Банкок
 
Безцелното шофиране на атрактивните автомобили се налага като алтернативна мода след Втората световна война - нещо като запазена марка основно за мексиканците и афроамериканците в САЩ. Да шофираш свободно по улиците се превръща в начин на изразяване не просто на идентичност, но и на принадлежност към общност. През 80-те години на миналия век обаче закон позволява на градовете да забранят демонстративното събиране на модифицираните автомобили. Сега организации призовават такива решения да бъдат във основа на спецификите на конкретния район и най-вече какви общности го населяват, допълва Voice of America.

Източник: Voice of America