Според Александър Маринов "сглобката" на ниво СОС е по-трудна

„В политиката всичко е възможно, особено в българската. Въпросът е в това да се постигне някакъв приемлив компромис. Бедата е в това, че и на местно, и на национално равнище постигането на разумни и принципни компромиси се затруднява от изключителната непоносимост между основните политически играчи”. Това каза в предаването „Пресечна точка” по NOVA политологът и преподавател проф. Александър Маринов. Коментарът му е по повод патовата ситуация в Столичния общински съвет, който от седмици все още няма избран председател.

Най-малките партии в СОС предложиха да има временен председател

„На национално ниво сделката е ясна. Там има фактор, свързан с личните интереси на някои участници – кой да си запази главата, кой да си върне кесията и така нататък. В СОС очевидно нещата не са толкова лесни, още повече, че в София са преплетени големи интереси”, изтъкна той.

Борисов за ротацията: Преднамерено няма да поставяме условие нито един министър да си ходи

Политологът и преподавател посочи, че това дали ще се понижи напрежението между президентската институция и управляващото мнозинство зависи от ходовете и най-вече от поводите за този конфликт. Той прогнозира, че президентът Румен Радев няма да се примири с промените в Конституцията.

Президентът срещу конституционните промени - рунд пореден

„Виждаме, че сглобката се опитва да форсира назначаването на двама нови съдии в Конституционния съд. Ако това са лица без професионален и конституционен авторитет, това ще бъде знак, че битката става изключително политическа”, коментира още експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.