Институциите спорят за корупция, сигнали, проверки „Трети март”

Докладът със сигналите за корупция, свързани с Президентството, е изпратен на Прокуратурата. Това съобщиха от МВР. Темата за пореден ден предизвика остри реакции в парламента.

Главният секретар на МВР Живко Коцев не съобщи подробности, тъй като информацията е класифицирана. Става въпрос за сигнали, постъпвали от 2021 до 2022 година. Темата в парламента отново повдигна председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който обвини държавния глава, че Президентството се е превърнало в централа на партия. Останалите формации също разкритикуваха Румен Радев, че подготвя политически проект, докато е на поста. Припомняме, че от „Дондуков” 2 вече отрекоха подобен сценарий, тъй като би бил в противоречие с Конституцията.

Борисов: Много от министрите са се превърнали в партийни секретари, ще имаме сериозни разговори

Няколко дни след сигналите на ДПС срещу Президентството, МВР излезе с резултати. „Касае се за деяния, свързани с корупционни практики. Злоупотреба с власт на лица, които са свързани или ги свързват с администрацията”, посочи главният секретар на силовото министерство.

Пеевски излезе с категоричната позиция, че държавният глава нарушава Конституцията, като подготвя политически проект. „Хубаво е да сменим надписа - няма смисъл да пише „Президентство”, а „политическа партия „Трети март”. Радвам се, че успях да извадя президента от комфорта на столчето му. Той си призна, че става политически лидер”, каза в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ДПС. 

Въпреки, че от „Дондуков” 2 отрекоха подобни твърдения, останалите политически формации в Народното събрание също разкритикуваха слуха. „Ние говорим отдавана за „Пътя на Копринката”, Прокуратурата не обръща внимание. Президентът няма право на такъв тип дейност”, категоричен беше Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. „Той намекна за това, негови съветници се изказват в тази посока. Президентът готви поредната своя партия”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. От „Възраждане” обаче не се чувстват заплашени по никакъв начин. Според лидера на партията Костадин Костадинов „цялото това нещо като че ли отчаяно се опитва да внуши нещо – няма алтернатива”.

Пеевски: Президентството се е превърнало в централа на партия

Темата от Брюксел коментира и премиерът Николай Денков. „Това, което би ме притеснило, ако се окаже, че това е партия, която се оглавява пряко или индиректно от Президентството, защото това би било нарушение на Конституцията”, каза министър-председателят. 

Премиерът коментира и предстоящата ротация в управлението, като обяви, че разговорите вървят конструктивно и промените в Министерския съвет ще бъдат ограничени. Не на това мнение обаче е останалата част от управляващото мнозинство. „Колегите малко самоуверено започват да мислят за ротацията. Резултатите на министерствата никак не са добри от това, което разбирам. Ще имаме сериозни разговори. Много от министрите не си гледат работата, а са се превърнали в партийни секретари, обикалят регионите, срещат се с техните структури. Те пропагандират направеното от нас за тяхно или само за тяхно”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.