От своя страна Александър Симов от БСП смята, че някой измежду ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще отстъпи

„От ГЕРБ едва ли ще искат друг министър, освен външния. За останалите ведомства ще оставят „Продължаваме Промяната” да предлагат на тяхна отговорност. Договорката е направена и няма изненада. Говорейки за състоянието на българската външна политика, Мария Габриел неслучайно е с най-високо доверие в Министерския съвет. Опитът да инсталираш представител на ПП там е сякаш кукувица да снесе яйце в чуждо гнездо”. Това каза за „Челюсти” политологът доц. Румяна Коларова.

Тя обясни, че отношението на „Продължаваме Промяната” към дипломацията е „сбъркано”. „Последната визита в САЩ беше подготвена от лобисти - абсолютно падение. Такива посещения се подготвят от дипломати, но ако мислиш, че не са достатъчно опитни... Това е огромен външнополитически гаф. За мен е наглост ПП-ДБ да иска да бъде във Външно министерство”, е мнението ѝ.

Денков: Оставката на министър Вътев не е основа за преговори

От своя страна Александър Симов от БСП смята, че някой измежду ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще отстъпи за МВнР. „Бих разбрал претенцията на ПП, ако бяха се обосновали, че искат да предложат нова външнополитическа концепция, защото Габриел не се справя. Те обаче не направиха това. Имам леки опасения от идеята, че един човек става за всяко министерско място. Търси се престижен пост за Денков, защото ПП са в капан при ротацията. Те са поставени в ситуацията да гласуват за кабинет на ГЕРБ или за такъв, посочен от ГЕРБ. Затова искат да имат поне Външното министерство”, посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase