Темата коментираха Ружа Смилова и Валерия Велева

Политическите престрелки, ротацията и меморандума коментираха политологът и преподавател в СУ Ружа Смилова и главният редактор на epicenter.bg Валерия Велева в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Въпреки политическото напрежение, ротацията ще се случи, каза Смилова. Тя посочи, че сформираният кабинет е бил „странен“, тъй като не е скрепен с коалиционно споразумение. Велева изрази съгласие, но допълни, че ротацията ще бъде трудна. Тя заяви, че „Мария Габриел и Николай Денков са функции на партиите, които ги подкрепят, колкото и те да искат да играят самостоятелна роля“. 

Валя Гигова: Трябва да се промени съставът на съдебната система

Смилова смята, че не е имало комуникация между двете страни в „сглобката“ преди да се заговори за меморандума. Според политолога ГЕРБ е трябвало да бъдат по-ангажирани в подкрепата на правителството.

От ПП-ДБ очакват формална покана от ГЕРБ за разговори

Велева посочи, че от ГЕРБ ще зависи дали предстоят избори 2 в 1. Тя е на мнение, че ПП-ДБ са в по-слаба позиция.

Смилова каза още, че „ако се използва думата ултиматум, тя се отнася само до заявката, че ако няма договореност за параметрите на общото управление, приоритетите, механизмите и принципите, тогава ПП-ДБ не са готови да продължат да управляват. Няма ултиматум по съдържанието на меморандума, текстът подлежи да дискусия и договаряне“. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase