Бившият председател на Съюза на съдиите коментира и действията по разследването по казуса с Нотариуса

„Политическа намеса в съдебната власт винаги е имало – скрито или явно. Според промените в Закона за съдебната власт както за съдебната, така и за прокурорската квота е предвидено, че политически лица не може да стават членове. Много зависи от хората. Понякога се случваше така, че хората от нашата гилдия са по-зависими от политически натиск, отколкото тези, избрани от парламентарната квота”. Това заяви бившият председател на Съюза на съдиите Нели Куцкова в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Председателят на Съюза на съдиите: Делата на Нотариуса не са приключили в негов интерес, въпреки заплахите

Относно разследването по казуса с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и магистратите, посещавали неговия частен клуб, Куцкова каза, че работата на парламентарната комисия няма правна стойност, но е важна за обществената обстановка. Тя е съгласна, че би било добре изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от поста си, докато текат разследванията по казусите с Божанов и „Осемте джуджета”. „Ако той се оттегли, това означава, че съвестта му е чиста и няма да се меси в разследването”, каза Куцкова.

„Сред съдиите не съм забелязала страх, но сред прокурорите виждаме, че текат някакви процеси. Има наказателно производство срещу прокурор, което е шокиращо. Не се знае дали ще излезе нещо от това дело, или той ще осъди държавата после”, допълни Нели Куцкова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase