От 1 юни 2024 г. започва преходният период

Темата за излизането на битовите абонати на свободния пазар на електроенергия – отново на дневен ред. От 1 юни 2024 г. започва преходният период и вече не КЕВР, а Министерският съвет ще определя каква цена ще плащаме. От потребителите по време на преходния период не се изисква нищо, освен да проверят с кой доставчик на ток ги устройва да сключат договор.

Този договор трябва да е сключен до 1 януари 2026 година, когато всички потребители излизаме на свободния пазар. Очаква се дотогава, освен трите електроразпределителни дружества, да има тяхна конкуренция. Тогава регулирана цена няма да има и всеки ще плаща колкото се е договорил с доставчика.

„Абсолютно нищо няма да се промени за битовите потребители. Но това е и проблемът, защото в този преходен период потребителите трябва да се ориентират и да намерят най-добрата оферта за тях”, заяви енергийният експерт Костанца Рангелова.

БСП внася закон за отлагане на либерализацията на пазара на ток за бита

След 1 януари 2026 година потребителите излизат на свободния пазар. Тогава, както с телекомуникационните оператори, всяко домакинство ще трябва да разгледа тарифите, които предлагат електродружествата и да избере тази оферта, която отговаря на тяхното потребление.

„Именно тук ще бъде ролята на КЕВР - да бъде агрегатор на такива оферти. Много играчи на пазара ще могат да предложат някаква оферта. Както мобилните оператори предлагат различни мобилни планове”, обясни Рангелова.

От офиса на омбудсмана обаче виждат един основен проблем. Според експертите на институцията до този момент никой не е обяснил на гражданите как точно ще преминат на свободния пазар на ток.

„Битовите крайни клиенти не са запознати нито с ползите, нито с рисковете от либерализацията. Енергийни експерти предвиждат скок в цената на тока, това може да утежни домакинските бюджети”, каза директорът на Дирекция „Права на потребителите” към Омбудсмана Нина Бояджиева.

Възможен ли е проблем с цената на тока през лятото заради либерализацията на пазара

Заради всички неясноти около либерализацията лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе в парламента предложение излизането на битовите абонати на свободния пазар да се отложи. „Всички прогнози, които правят експертите, показват, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до повишение на цената тока с до 20%”, заяви Нинова.

В ефира на „Здравей България” експерти сблъскаха мнения дали ръст се очаква още от тази година. „Може да има повишение на цената с 10-20% в зависимост от пазара, защото никой не знае по какъв начин Министерският съвет ще определя цената за бита”, подчерта Атанас Кацарчев от КТ „Подкрепа”.

„При положение че държавата ще определя регулирана цена, няма как да говорим за либерализация. А тя ще определя каквато си иска цена - ниска, за да няма социално напрежение”, отвърна енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase