След като президентът посочи Димитър Главчев за служебен премиер, се чуха сериозни критики както към него, така и към ГЕРБ

След като президентът Румен Радев посочи Димитър Главчев за служебен премиер, се чуха сериозни критики както към държавния глава, така и към ГЕРБ, тъй като е бил депутат от партията в няколко парламента.

ПП-ДБ заподозряха договорка. От ГЕРБ отрекоха и заявиха, че нямат намерение да участват и с експерти, ако бъдат поканени в служебен кабинет.

От ПП-ДБ също заявиха, че няма да участват под никаква форма в този служебен кабинет, но помолиха Главчев да смени министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, тъй като му нямат доверие, че ще организира честни избори.

Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебен кабинет

Въпреки че преди няколко месеца заедно с ГЕРБ и ДПС, ПП-ДБ ограничиха избора на президента за служебен премиер, днес те не одобриха решението на държавния глава.

„Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ. Сега най-важното е, че на служебния кабинет главната му задача е да имаме честни избори. Следващите двама министри – на МВР и този на електронното управление, ще ни покажат в каква посока ще се движим”, заяви Кирил Петков.

„Ясно е, че е партийно лице. Нали г-н Главчев е част от номенклатурата на ГЕРБ. Не случайно миналата година беше избран в доста екстремна ситуация като председател на Сметната палата”, заяви Николай Денков.

От ПП-ДБ заподозряха общи действия между Румен Радев и ГЕРБ.

„Очевидно, че в този политически момент президентът и ГЕРБ са постигнали разбирателство”, заяви Даниел Лорер.

„Текстовете, които бяха приети като промяна в Конституцията, бяха предложения на ПП-ДБ. Не знам как сме се договорили, както се чу и президентът има една единствена възможност и той я използва”, коментира Тома Биков.

„Това, което мога да кажа за Главчев, който познавам, е, че той е един отговорен и принципен човек и се надявам да свърши много съвестно задълженията си и да проведе едни честни избори в полза на всички политически формации”, заяви Румен Христов.

Тома Биков обяви, че ГЕРБ няма намерения да предлага експерти.

„Следващото редовно правителство ще бъде доминирано от ГЕРБ, а за служебното Главчев ще си избере непартийни фигури в истинския смисъл, а не непартийни като Асен Василев”, заяви Тома Биков.

Само пред NOVA лидерът на БСП Корнелия Нинова, заради която Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание заяви:

„ПП-ДБ върнаха модела ГЕРБ и Борисов на власт, а вчера президентът го бетонира. Г-н Главчев е 200%  ГЕРБ, не очакваме изборите да бъдат честни. Той ще изпълнява това, което му казва Борисов. Това официализира съюза между президента Радев и Бойко Борисов, което съществува отдавна, но беше по-скрит”, заяви Корнелия Нинова.

ИТН и „Възраждане” също критикуваха.

„Благодарение на ПП-ДБ ще имаме служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС вероятно, защото те работят много добре в синхрон. ПП-ДБ се опитват да дадат на тепсия предварително победата на ГЕРБ”, заяви Костадин Костадинов.

„Кой създаде тези малоумни промени в Конституцията, кой направи този списък, кой вкара тези хора, кой беше достатъчно глупав да не се сети, че вътре повечето са назначения на ГЕРБ. А г-н Главчев беше избран с гласовете на ПП. По тяхната логика може да приемем, че е надпартиен вече. За какво реват”, попита Тошко Йорданов.

ДПС не коментираха.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase