Разказва „Дойче Веле”

Замърсяването на въздуха в резултат на изгарянето на нефт, газ и въглища, убива 5 милиона души годишно. Това е повече от затлъстяването, маларията или алкохола. Изгарянето на изкопаеми горива произвежда токсични частици, които навлизат в белите дробове и са сред основните причини за инсулти, рак и диабет. 

Разказва „Дойче Веле”:

За Педро Мател Риве ежедневните дейности като изкачването на стълби представляват голямо предизвикателство. Той има белодробно заболяване и се затруднява да диша правилно. 74-годишният пенсионер е един от стотиците в Лима, страдащи от респираторни заболявания – от остри инфекции до белодробни и сърдечни оплаквания. 

Градските власти казват, че стотици хора умират всяка година в резултат на респираторни забовялания.

Грижите и лекарствата, които получава Педро, са подобрили качеството му на живот. Докторите обаче казват, че имат много пациенти като него. Интересното е, че много от тях никога не са пушили. Затова вярват, че това е свързано със замърсяването на околната среда.

Нивата на замърсяване на въздуха в Лима са високи. През 2022 г. градът се нарежда по този показател на второ място в Латинска Америка след Сантяго де Чили. А експертите смятат, че ситуацията е дори по-лоша от официалните данни.

Една перуанска компания търси решения на този проблем. А благодарение на техните данни градските власти са предприели конкретни стъпки за намаляване на замърсяването.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.