Снимка: iStock
Той се произвежда от бактерия, наречена Clostridium botulinum
Ботулиновият токсин (ботокс) представлява белтък, който в природата се произвежда от бактерия, наречена Clostridium botulinum. При определени обстоятелства е възможно тази бактерия да се размножи в някои храни и да предизвика хранително отравяне.
Учени: Инжектирането с ботокс може да намали тревожността
Всъщност, първите случаи на интоксикация са били свързани с консумацията на колбаси, откъдето произлиза и името на бактерията – „botulus” е латинската дума за кренвирш. Въпреки че заболяването е било емпирично известно на хората от много години, едва през 1895 година белгийският професор Емил Пиер-Мари Ван Ерменгем идентифицира бактерията. Той произвежда седем различни типа токсин, наименувани с буквите от латинската азбука от A до G. В медицинската практика се използват препарати, съдържащи предимно тип А и по-рядко – тип В.
Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas
Редактор: Цветина Петкова