Обикновено той се поставя за изглаждане на бръчки

Инжектирането с ботокс може да намали тревожността, сочат данни от проучване на американски учени, цитирани от "МедикълЕкспрес".
Той често се инжектира за изглаждане на бръчки, при лечение на мигрена, мускулни спазми, прекомерно изпотяване и изпускане на урина.

Учени от Факултета по фармация и фарцевтични науки в университета на Калифорния - Сан Диего заедно с двама колеги от Германия са открили и нова възможна употреба на ботокса благодарение на базата данни на Американското управление за контрол на храните и лекарствата.
Близо 40 000 души са подали там информация за наблюдаван ефект от терапия с ботокс по различни причини.

„НА ТВОЯ СТРАНА": На какви естетични процедури се подлагат мъжете у нас?

Анализът на данните, публикуван от авторите на проучването в сп. "Сайънтифик рипортс", сочи, че хората, на които се инжектира ботокс в четири различни точки на тялото, са съобщили за много по-ниски нива на тревожност в сравнение с пациенти, които използват друга терапия за същите заболявания като третираните с ботокс.

"Множество разнообразни странични ефекти от терапии се докладват в службата за контрол на храните и лекарствата и основната цел за това обикновено е да се разкрият вредни странични ефекти, които не са били инедтифицирани при клиничните проучвания", казва д-р Рубен Абагян, преподавател по фармация. "Нашата идея обаче бе различна. Какво ще стане, ако направим точно обратното? Защо да не открием благоприятни странични въздействия?".

"На твоя страна": Бум на естетичните корекции по време на пандемията

Абагян и екипът му прегледали базата данни за съобщение за отсъствие или намалена честота на тревожност и свързаните с него разстройства и ги сравнили с информация от контролна група при терапия с ботокс.
Математически алгоритъм бил приложен в търсене на статистически значими различия между използващите ботокс и пациентите, лекуващи същите състояния с други терапии.

Съобщенията за тревожност били от 22 до 72 на сто по-малко при пациентите, третирани с ботокс за четири от осем заболявания и места на инжектиране - лицеви мускули с козметична цел, мускули на лицето и главата за мигрена, горни и долни крайници за мускулни спазми, мускули на врата за тортиколис (извита шия).

Тревожните разстройства са най-разпространеният клас психиатрични разстройства, сочат данни от национално проучване в САЩ, проведено между 2001 г. и 2003 г. Според тях 32 на сто от населението на САЩ е засегнато отрицателно от тревожност в някакъв период от живота си и лечението е неефективно при около една трета от засегнатите. Затова специалистите търсят и други терапевтични възможности. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС