Коментар на проф. Румяна Коларова и Нидал Алгафари

„Последствия за хората, които не гласуват, трябва да има със сигурност, но по света има практики, при които, вместо санкция, гражданите да получават някакъв вид бонус. Целта е да имат стимул да отидат да дадат своя глас на изборите”. Това каза в ефира на „Челюсти” политологът проф. Румяна Коларова.

Според нея мнозинството от хората очакват нещо в замяна, щом от тях се изисква да направят някакво усилие.

За да има вот 2 в 1: Нужни са поне месец и половина за настройване на машините

„Аз смятам, че не трябва да има никакви поощрения и никакви санкции, защото изборът е право. Аз имам право да гласувам, имам право и да не гласувам. За да гласувам, трябва политическите формации и движения да ме убедят в това, че трябва да дам своя глас. Когато те не успяват да ме убедят, е нелогично да ме задължават със закон да правя нещо, което е тяхно задължение”, коментира политическият пиар Нидал Алгафари.

По думите на проф. Коларова гласуването е едновременно изконно човешко право и граждански дълг.

Служебен кабинет на хоризонта: Какви са очакванията към бъдещите министри

„Със сигурност става дума за желание, но не пречи да има и някакъв вид стимул и той да бъде обвързан с граждански дълг”, добави тя.

Според Алгафари обществото не гласува не защото не харесва гласуването, а защото не вярва на политиците.

„Комуникацията между политиците и народа куца, а да я стимулираме с подаръци – не върви. Алогично е да бъда санкциониран за нещо, което е мое право”, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase