Френският град въведе схемата преди няколко месеца

На 21 декември 2023 г. стотици ликуваха, когато южният френски град Монпелие навлезе в нова ера: жителите вече могат да пътуват безплатно с местния обществен транспорт. По този начин Монпелие върви по стъпките на европейските градове Люксембург и Талин.

Безплатният транспорт се финансира от данък върху мобилността за предприятията и има за цел да спомогне за съчетаването на опазването на околната среда и покупателната способност. Това носи радост на мнозина, но не на всички жители града.

Кое е мястото, превърнало се в убежище за руски инвестиции? (ВИДЕО)

Програмата се финансира чрез двупроцентов данък върху заплатите. Плащат го компаниите с най-малко 11 служители. Схемата струва 30 млн. евро годишно, като бюджетът на града достига 1 млрд. евро. Икономистите са единодушни, че парите се харчат добре.

Но не всички в Монпелие могат да извлекат голяма полза от безплатната система на обществения транспорт. В съседния град Сен Жан де Ведас, който е част от агломерацията на Монпелие, живеят около 12 000 души и броят им се увеличава. Хуго Дайлан живее в центъра на Монпелие, но работи в предградието. Той е част от група, която твърди, че похарчените средства трябва да се вложат в разширяване на съществуващата транспортна мрежа, тъй като през неговото предградие към момента минавала само една трамвайна линия. Затова властите в града се опитват да работят и в тази посока.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase