Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев коментира информацията, че операцията се провежда в офиси на негова фирма

Акция на полиция и жандармерия се провежда на два адреса в София. Претърсват се офиси на улица „Парчевич” и булевард „Стамболийски”, научи NOVA. От Софийската градска прокуратура заявиха за NOVA, че акцията е по искане на Кралство Белгия и е свързана с организирана престъпна група за трафик на наркотици, контрабанда и изпиране на пари, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

По информация на NOVA на тези адреси се помещават фирми, свързани с депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев. Той уточни, че негов е само офисът на булевард "Стамболийски". В кулоарите на парламента Ананиев коментира информацията, че акцията се извършва в офис на негова счетоводна фирма, която обслужва български и чуждестранни юридически лица. Той каза, че е разбрал за случващото се от журналистите. 

Митев: Силовите структури се използват за омаскаряване на ПП

„Чух се с офис мениджъра. Той каза, че се извършва проверка на белгийска фирма, която в един момент сме обслужвали. Разследващите искат документи. Чакат счетоводителката да ги предостави”, обясни Ананиев. И добави: "За мен това е политическа бухалка, която се опитва да се върти. Не виждам нищо нередно в това да се обслужват чуждестранни фирми. Ако някой поиска документация, ще съдействаме". Народният представител изключи възможността той да е обект на проверката от страна на полиция и жандармерия.

Заедно с имената на фирмите белгийските власти са посочили и техните собственици. Именно така в документите попада името на Ананиев.

Белгийската фирма е „Берис Рикрутмънт” ЕООД. Справка в търговския регистър показва, че адресът ѝ съвпада с проверявания днес офис на улица „Петър Парчевич” 41. Управител на фирмата до 2016 г. е бил самият Настимир Ананиев. До 2017 пък - неговата съпруга. „Тази фирма е била част от холдингова структура, която сме имали с партньори. И след като сме преустановили дейност, тя е продадена на други клиенти”, коментира Ананиев. Той заяви, че се съмнява обект на проверката да е периодът, в който той е бил управител.

Главният секретар на МВР е освободен от длъжност

По информация на депутата от ПП-ДБ европейската заповед е изпратена преди 8 месеца. „Не знаем къде е седяла и защо е седяла. Оказва се, че след като прокуратура иска от Софийския градски съд разрешение, то им бива отказано за наш адрес. И след като тя не разрешава - те поискват второ от друг съдия, която е съдия от бившия Специализиран съд”, допълни Ананиев.

Изпратихме запитване до белгийските власти, от които очакваме отговор на въпроса за кой период се разследват фирмите и какво точно се търси.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase