Коментар на Михаил Кръстев и Милен Керемедчиев

С решение на Асен Василев цялата държавна администрация получи увеличение на заплатите си, дни преди рокадата със служебното правителство. От най-бедния до най-богатия чиновник - всички служители в държавни ведомства и агенции получиха от 200 до 300 лева върху заплатите си.

Стажантите също не бяха пропуснати. Какъв обаче е критерият за качество на работа, по който е логично възнагражденията в администрацията да хвърчат нагоре? Имаше и предизборни бонуси. В Министерството на финансите чиновниците бяха зарадвани с разпределянето на 70 000 лева.

СОС реши: 9 000 лв. заплата за кмета, над 5 700 лв. за общински съветник

Според икономиста Михаил Кръстев администрацията се награждава без никакви критерии и то точно преди избори. "В МФ бонусите са фрапиращи. Ведомството безспорно носи голяма отговорност, но финансовата рамка беше чудовищно сбъркана, имаше лошо прогнозиране, дупката в бюджета беше много сериозна", посочи той. 

От своя страна дипломатът Милен Керемедчиев смята, че ако 30 000 държавни служители не отидат на работа, нищо няма да се случи. "Няма да имаме влошаване на услугите, които и без това са с ниско качество. 20% от администрацията няма и да се усети, ако не отиде на работа. Бизнесът се оплаква постоянно от административна тежест, има изключително стари услуги", подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase