Причината е сериозното търсене в Азия

Световният капацитет за електроенергия, добивана от въглища, е нараснал с 2% през миналата година. Това е най-сериозното годишно увеличение от 2016-а насам, дължащо се на ново строителство на въглищни централи в Китай и забавяне на извеждането им от експлоатация на други места. Това показва изследване на  базирания в САЩ мозъчен тръст Global Energy Monitor (GEM), цитирано от „Ройтерс”.

Въпреки рекордните увеличения на възобновяемите енергийни източници, почти 70 гигавата нови въглищни мощности са били въведени в експлоатация по целия свят през 2023 г., включително 47,4 GW в Китай. Енергийният капацитет от въглища извън страната също е нараснал за първи път от 2019 г. насам, докато в световен мащаб са били спрени мощности за едва 21,1 GW, сочи проучването.

Зелена енергия от „перки” в Черно море: „За” и „против” офшорните вятърни паркове

След подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г. 25 държави са намалили енергийните си въглищни мощности, но други 35 са го увеличили, посочи Флора Шампеноа, водещият автор на доклада на GEM.

„Светът се движи в правилната посока по отношение на намаляване на ролята на въглищата в енергийния сектор, но не достатъчно бързо и с някои рисковани отклонения по пътя", каза Шампеноа.

В момента обаче се разработват още 578 GW въглищни мощности. Това включва 408 GW само в Китай и е достатъчно за захранване на цяла Индия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase