Тя е сред стоте най-влиятелни жени в света през 2019 година

Тя е сред стоте най-влиятелни жени в света през 2019 година според ВВС и е първата от Иран, която печели олимпийски медал. Кимия Ализадех ще се състезава за България на олимпийските игри в Париж. Преди два дни тя официално получи български паспорт.

„Бях много срамежлива като малка. Почти не можеше да се говори с мен. Затова моите родители взеха решението да ме запишат на някакъв спорт. До нас имаше фитнес. Там стартирах своята кариера с таекуондото. Днес вече съм по-уверена”, споделя тя. Кимия спечелила първия си медал на 9 години.

„Тогава някакъв глас в мен се обади и каза „Може би това е моето призвание”, коментира тя.

През 2014 г. Ализадех печели златен медал на младежките олимпийски игри в Нанкин, а година след това стига до бронза на Световното първенство по таекуондо. Всичко това ѝ дава увереност да достигне до най-големия си успех до момента - бронзовото отличие на олимпийските игри в Рио. С този медал тя остава завинаги в спортната история на страната си.

„Животът е пълен с върхове и спадове. Сблъскваш се лице в лице с много трудности, особено като професионален спортист. Не можеш да разграничиш спорта от личния си живот, защото двете вървят ръка за ръка. Най-трудният момент в живота ми беше, когато напуснах страната си, защото аз не само напуснах Иран, а и оставих семейството си там”, коментира жената.

Олимпийската мечта: Най-добрата брейк танцьорка в Германия се готви за Игрите в Париж (ВИДЕО)

През януари 2020 г. Ализадех обявява, че напуска Иран за постоянно и избира да живее в Европа. По това време дори има предложение да стане част от германския национален отбор по таекуондо, но от иранската федерация блокират тези опити. Обяснявайки своето решение, Кимия казва: „Аз съм една от милионите потиснати жени в Иран, с които си играят от години.“

„Просто исках да бъда свободна жена. Не знаех какво ме очаква, но нещото което си повтарях беше, че всичко ще бъде наред. Психически се подготвих да очаквам всичко. Трябваше да се науча как да се справям с някои неща, защото решението да напусна страната си е изцяло мое”, споделя още иранката.

Със своите успехи и обществената си позиция, младата спортистка става обект на интерес на всички световни медии. Тя попада в Топ 100 на най-вдъхновяващите и влиятелни жени в света според класация на BBC. Кимия е призната и от „Файненшъл таймс” за „Насърчаване на иранските момичета и жени да прокарат границите на личната свобода”.

„Бях много развълнувана, когато научих за тези две признания, защото това е огромно постижение за мен. Тогава си казах „Добре, има много жени, които ме гледат и ме приемат като техен модел за подражание и искам да ги вдъхновя”, споделя още жената.

Относно Олимпийските игри в Париж, Кимия сподели следното:

„Готова съм да дам всичко от себе си, за да вдигна българското знаме на върха на стълбичката. Моята цел, с която ставам всяка сутрин, е да покоря олимпийския връх тази година и да направя България горда”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase