Според нея сегашният служебен кабинет се влияе повече от политическите партии

Едва седмица след формирането на служебния кабинет, на ход са две министерски смени - на външния министър Стефан Димитров и на земеделския Кирил Вътев. Премиерът Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев да подпише укази за освобождаването им.

Конституционният текст не ни казва дали има срок за подписване на указите, част от колегите поддържат тезата, че има разумен такъв, но според мен срок няма. Това заяви преподавателят по „Конституционно право” в Софийския университет доц. Наталия Киселова в „Интервюто в Новините на NOVA”. 

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

„Очаквах, че рокадата на министъра на външните работи е съгласувана предварително с Румен Радев. Но, след като от президентството няма коментар и няма издаден указ, това означава, че министър-председателят прави промяната на своя глава”, допълни доцентът.

„Това е част от политическата криза, в която живеем от 2020 г. Тя продължава като болест с различна проява на симптоми. Ту пациентът, тоест демокрацията, се подобрява, ту се влошава, вдига висока температура и ляга на легло”, каза тя.

Според нея сегашният служебен кабинет се влияе повече от политическите партии, в сравнение с предишните. „Защото досега президентът винаги е носил отговорност за хората, които стават членове на служебно правителство. Докато сега за първи път беше възложено на висше длъжностно лице, което е извън реалната политика и не носи никаква отговорност”, допълни Киселова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase