Местните от години водят война с множеството посетители

Жителите на Барселона от години водят „война” с окупиралите града им туристи. Най-новата атака на местните е по автобус, с който се стига до изключително популярния парк "Гюел". По желание на хората в града маршрутът бил премахнат от онлайн картите на Google и Apple. Така за чужденците, които посещават града, е много по-трудно да разберат, че до прочутия парк може да се стигне с автобус 116.

Местните от години се оплакват, че не могат да се доредят до автобуса, с който се прибират у дома, защото постоянно е претъпкан с туристи. Линия 116 е проектирана като квартален маршрут и по нея се движат минибусове с едва 20 места заради тесните улици в района. Този капацитет обаче означава, че рейсът се препълва лесно. Досегашните опити на властите да решат проблема с по-голяма честота на рейсовете не дадоха резултат. Това дори се превърна в линията с най-много автобуси в целия град, но жителите отново твърдяха, че място за тях там не остава.

"Канарските острови не издържат повече": Недоволството срещу свръхтуризма в Испания расте

Не е съвсем ясно кой точно е виновен за изчезването на автобуса от онлайн картите, но се подозира, че това е общината. Оттам обаче не потвърждават директно, но според говорител на Google автобусни маршрути могат да се премахват само след искане на общински власти.

Тълпите посетители напрягат местните именно в тази част на Барселона, тъй като улиците и тротоарите са тесни. Често туристите се разхождат в района и заради баровете и ресторантите, отворени покрай потока към парка.

Барселона посреща над 10 млн. посетители годишно, а местните хора са известни като едни от най-отявлените противници на свръхтуризма. По сградите периодично се появяват надписи, които призовават туристите да си ходят у дома. Случвало се е дори да нападат туристически автобуси и да пукат гуми на колелета, взети под наем от чужденци.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase