Научете повече за мащабната кампания за безплатен скрининг „Заедно срещу рака на дебелото черво“

Повечето от вас навярно вече са разбирали  за мащабната кампания за безплатен скрининг в цяла България - „Заедно срещу рака на дебелото черво“, инициатива на Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

„Тихият убиец“, посланието на кампанията, се превърна в нарицателно за рака на дебелото черво в последните месеци. Това е заболяване, което “живее тихо” в телата ни, без да създава осезаеми проблеми и дискомфорт. Без редовни превантивни изследвания за ранно откриване, второто най-смъртоносно онкологично заболяване в страната може да остане незабелязано.

Запознайте се с няколко важни фактора, които да вземете предвид, като се тествате за рак на дебелото черво:

•    Дори и да нямате оплаквания или дискомфорт, е препоръчително да се изследвате всяка година, особено ако сте на възраст между 50 и 74 години. Невинаги в началните стадии на болестта се появяват някакви симптоми. Ако имате близки роднини със заболяването, тестването е препоръчително и в по-ранна възраст.

•    Скрининговият тест, който се предлага напълно безплатно в рамките на кампанията, е един от широко използваните за ранно откриване на заболяването, за който е необходимо да се предостави фекален материал. Положителният резултат от изследването индикира, че тестът е отчел наличие на кървене. Ето защо е необходима консултация с лекар за преценка и преглед, както и евентуалното назначаване на други уточняващи изследвания. Препоръките на експертите за последваща стъпка при положителен резултат е провеждането на колоноскопия.

•    Списък с лаборатории в цялата страна, в които можете да се тествате, ще намерите тук: testvai.bg/tests. Допълнително, всеки работен ден от 9 до 17 ч., работи и безплатната национална телефонна линия 0800 202 80.

•    Преди самото изследване няма нужда да спазвате диета или да си налагате конкретни ограничения. Единствената препоръка е да избягвате консумацията на алкохол поне 48 часа преди изследването, тъй като това може да доведе до раздразнение на червата. Повече информация за кампанията можете да намерите на уебсайта testvai.bg и във Facebook.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase