При ударите от последните дни беше засегнат център за разселени в района

Израелски танкове са стигнали до центъра на Рафах. Това съобщават източници на агенция "Ройтерс". Южният палестински град беше подложен на удари от Тел Авив и през нощта.

Операцията предизвиква вълна от критики, заради опасността която създава за цивилното население. ООН каза, че в последните 20 дни над 1 милион души са тръгнали да бягат от Рафах на север. Там няма никакви условия за живот, след като израелската армия разруши голяма част от сградите и инфраструктурата.

“Не знаем къде отиваме. Събудихме се в 5:30 часа от взривове. Тръгнахме - един Господ знае в каква посока. Нямаме дори палатки. Нищо. Водим и деца с нас, а транспорт няма", споделя палестинец.

“Вървя, но не зная къде отивам. Трябвало да отидем на безопасно място. Няма такова в Газа. Вървя по тази улица и не какво ще правя. Това не е живот. Вървим, а нито знаем накъде, нито имаме място, на което да отидем”, посочва жена, бягаща от сраженията.

Израел отказва да се съобрази с Международния съд, който в петък нареди да се преустановят действията в Рафах. При ударите от последните дни беше засегнат център за разселени в района.

Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно заседание след удари на Израел

Тел Авив съобщи, че при атаката в неделя са ликвидирани двама висши представители на "Хамас". Палестинците съобщават и за 45 цивилни жертви. Дипломат номер 1 на Европейския съюз Жозеп Борел нарече нападението "ужасяващо". Бенямин Нетаняху обяви, че атаката не е имала за цел да причини цивилни жертви. Случаят ще бъде разследван.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase