Самолетите от Втората световна война се издигнаха в небето над Имперския военен музей във Великобритания

Хиляди се включиха в двудневното авиошоу, посветено на 80-ата годишнина от Десанта в Нормандия, известен като Денят "Д".

Самолети от Втората световна война се издигнаха в небето над Имперския военен музей (IWM) в Дъксфорд, Великобритания. Към атракцията в небето се присъединиха и участници във възстановка на историческото време, но на земята.

Десетки пясъчни фигури на войници се появиха на британски плаж (ВИДЕО)

Мениджърът на авиошоуто Фил Худ каза: „Толкова много хора дадоха живота си по време на Деня "Д", затова искаме да сме сигурни, че ще отдадем нужната почит." Той очаква около 40 000 души да вземат участие и Duxford Summer Air Show: D-Day 80.

Денят "Д" е известен още като операция Overlord, е една от най-решителните военни кампании през Втората световна война. 156 000 съюзнически войници пристигат в Нормандия на 6 юни 1944 г. за комбинирано морско, въздушно и сухопътно нападение срещу окупираната от нацистите Франция.

Брайън Джонсън, който пътува от Мичиган, Съединените щати, за да присъства на шоуто, разказва: „Дядо ми беше капитан на B-24 в 15-а военновъздушна армия, разположена извън Италия и Либия". Съхраняването на историята е много важно, за да може да не повтаряме грешките." Заедно с него пътува и баща му Доналд, който е капитан от Гражданския въздушен патрул в Чикаго. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Би Би Си