Администрацията на Джо Байдън възнамерява да увеличи максималната ставка на пределния данък върху доходите до 39,6%

Анкета на “YouGov” сред американци с доходи над 1 милион долара показа, че повечето от тях подкрепят прогресивната данъчна скала и намерението на президента Джо Байдън да увеличи данъците за особено богатите граждани, съобщава “Financial Times”.

Тръмп срещу Байдън: Какви са очакванията за тона на предстоящия дебат

Близо 60% от респондентите казаха, че биха подкрепили повишаването на пределната данъчна ставка върху доходите над 100 милиона долара, което в момента е 37%. В същото време повече от 60% от анкетираните смятат, че нарастващото неравенство в доходите е една от сериозните заплахи за демокрацията. 91% са съгласни, че концентрираното богатство помага на някои американци да влияят на националната политика. И накрая, повече от три четвърти от анкетираните смятат, че за богатите е по-лесно да избегнат декларирането на доходите си и да избегнат плащането на данъци.

Джо Байдън многократно се е изказвал в полза на въвеждането на по-високи данъци за богатите граждани. Така през март настоящият президент каза, че милиардерите трябва да плащат минимален данък от 25%. Администрацията на Джо Байдън възнамерява да увеличи максималната ставка на пределния данък върху доходите до 39,6%.

Съперникът на Джо Байдън на президентските избори през ноември, републиканецът Доналд Тръмп, напротив, възнамерява да продължи да намалява данъците за гражданите, като  запази корпоративните данъци на същото ниво.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase