Организацията съветва хората да купуват медикамента само от проверени места

Световната здравна организация издаде глобално предупреждение, че на пазара се предлага фалшив „Оземпик“. Лекарството стана изключително популярно като метод за бързо отслабване, но основното му приложение е като лечение за диабет тип 2.

Боряна Маринкова: „Оземпик” е в списъка на недостиг на Европейската агенция по лекарствата

Според предупреждението на СЗО фалшивите лекарства може да създадат рискове за здравето ни. Организацията съветва хората да купуват медикамента само от проверени места. С лекарството често се злоупотребява и се използва и като средство за отслабване.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов щом се използва по предназначение, „Оземпик“ не е опасен. „Когато купуваме от интернет, извън аптеките, винаги има риск. Лекарството може да се използва за отслабване, освен за лечение на диабет тип 2. Когато не е по лекарско предписание обаче, може да не е подходящо за конкретния човек. Има медикаменти, които първоначално се използват за едни заболявания, но после се оказва ефективно и за други. „Оземпик“ се използва за отслабване и у нас“, сподели той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase