Какво предизвика хаоса след новата реформа

Болни чакат с часове, понякога с дни наред на опашка за ТЕЛК. Два дни в Хасково пациенти се редят и чакат прави в горещините по няколко часа. „В четвъртък ми казаха ако не ми харесва, да се оплача в РЗИ или пред парламента”, сподели един от чакащите пациенти, който идва за втори ден. 

Веселин Василев пък се нарежда на опашката пред Регионална картотека на медицинската експертиза в Хасково за четвърти ден. Няма надежда, че и днес ще успее да приключи с подаването на документите. „Нося документите на баща ми, защото е обездвижен, но като гледам, ако дойда за четвърти ден, и аз ще стана за освидетелстване от ТЕЛК. Трагикомично”, споделя мъжът.

20 от болниците у нас нямат ТЕЛК комисии заради криза с кадрите

На опашката още от 6:30 ч. чакат десетки хора, а работното време е до 12 ч., за да могат след това служителите да обработят документите, да са сканирани и да са достъпни онлайн. Това обясни директорът на РЗИ – Хасково д-р Станимира Тананова. „В РКМЕ средно на месец се приемат от 800 до 1000 документа. За миналия месец 270 са само първичните”, отбеляза д-р Тананова.

В момента в картотеката в Хасково работят само двама служители, като единият е подал заявление за напускане. Пациентите разбират, че работата им е много, но настояват да има ред при чакането. "Какво пречи да сложат една машина, да си вземеш номерче, а трябва да висиш? Сигурно пробват дали наистина си за ТЕЛК, или можеш да издържаш”, шегува се Веселин Василев.

Според здравните власти реформата ще доведе до по-малко чакане за освидетелстване. „Целта на тази промяна е именно това - да не се чака с месеци за освидетелстване, а да минават на ТЕЛК там, където има възможност, които ТЕЛК-ове не са натоварени, което пък ще облекчи и работата на РКМЕ с по-бързото минаване”, обясни директорът на РЗИ - Хасково.

С въвеждането на новите правила пациентите се разпределят към ТЕЛК-ове в цялата страна и няма да има нужда да ходят на място. Все още не е ясно обаче как ще изпращат допълнителни документи към комисиите. 

По думите на зам.-директора на МБАЛ – Хасково д-р Иван Иванов затруднения има при стартирането на всяка една нова система.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase