До началото на седмицата стопаните на ивиците имаха възможност на постовете да има по-малък брой гардове

От 1 юли, всички плажни ивици по родното Черноморие трябва да бъдат обезпечени с максималния брой спасители, които са посочени в концесионния договор с министерството на туризма. До началото на седмицата стопаните на плажовете имаха възможност на постовете да има по-малък брой гардове. 

Колко ще ни струва сянката на плажа това лято

Според Кирил Спасов, концесионер на Поморие-Изток, един от носителите на „Син флаг”, плажната ивица е обезпечена. "Ресорните институции направиха 2-3 проверки по всички наши плажове, като не откриха нарушения. Готови сме за летния сезон. Тази година старата наредба остава в сила - работното време на спасителите е от 8 до 18 ч. През юли и август всички концесионери трябва да имат пълен брой спасители, на всеки пост по двама. На по-малките плажове има медицински пунктове, а на по-големите - реанимационни с мобилни екипи, оборудвани по изискванията на МЗ", посочи той.  

По думите му при намаляване на туристопотока, концесионерите имат право на закриване на спасителски постове, но това няма да се случи до края на активния сезон - 30 септември. "Нямаме право да променяме цените на чадър и шезлонг, след като сме ги посочили при подписване на договор за концесия", обясни Спасов.

На плаж Поморие-Изток дежурят 16 спасители. Най-сериозни проблеми с летовниците имат в дните, когато флагът е червен. "При лошо време има хора, които постъпват безотговорно и апелираме да спазват флаговата сигнализация. При червен флаг е забранено да се влиза, но има хора, които не го спазват и може би така се получават често инцидентите", посочи спасителят Панайот Недялков.

Преди дни на плаж "Хармани" в Созопол група от 8 младежи влязла в морето, въпреки забранителния флаг. Започнали да бедстват. "Техни приятели, опитвайки се помогнат, също попадат в същата ситуация, което поставя спасителната служба на риск за живота и здравето на останалите плажуващи", каза Иван Георгиев - експерт водно спасяване.

Заради отличието „Син флаг” водата се изследва за микробиология на всеки две седмици от лаборатория. "Завеждаме представителна проба и резултатите до 3 работни дни би трябвало да излязат", отбеляза Фатме Али. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase