Ищците настояват за обезщетение в размер на най-малко 4 млрд. долара

Роднини на хора, убити при извършените от "Хамас" нападения в Израел на 7 октомври миналата година, са завели дела в САЩ срещу Иран, Сирия и Северна Корея. Те твърдят, че предполагаемата подкрепа на трите страни за палестинската екстремистка групировка е улеснила убийствата. Според ищците Техеран, Дамаск и Пхенян са "предоставили материална подкрепа и ресурси", които са позволили на "Хамас" да извърши нападението в южната част на Израел.

Делото е заведено във федерален съд във Вашингтон вчера от Лигата срещу поругаването (организация, бореща се за прекратяване на клеветите срещу евреите), от името на 125 жертви и техните семейства.

Нетаняху: Напредваме с елиминирането на армията от терористи на "Хамас"

Ищците настояват за обезщетение в размер на най-малко 4 млрд. долара за отвличането и убийството на техните роднини.

Бойци на "Хамас" и други организации убиха повече от 1200 души при нападението на 7 октомври. Освен това те взеха за заложници около 250 души, повече от 100 от които все още се намират в Газа, въпреки че не е ясно колко от тях са живи.

В отговор на това, Израел бомбардира Газа и започна сухопътна офанзива в палестинския анклав, целяща унищожаването на "Хамас". По непотвърдена информация оттогава в Газа са загинали най-малко 37 765 палестинци, а други 86 429 са били ранени.

ЕС налага нови санкции на "Хамас"

Ако искът бъде уважен, семействата могат да получат обезщетение от американски фонд, създаден от Конгреса за жертвите на тероризма. Парите в него идват от конфискувани активи и глоби от компании, за които е установено, че са правили незаконен бизнес с държави, които са класифицирани и санкционирани като поддръжници на тероризма.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Асен Георгиев, БТА