Срещу украинската столица са изстреляни хиперзвукови ракети

33 са цивилните жертви на серия от масирани руски удари по украински градове, извършени в последните часове. Ранени са повече от 130 души. Удар беше нанесен и срещу най-голямата педиатрична болница в Киев. Загинали са най-малко десет души, сред тях и деца. Под руините се чуват викове за помощ, а сградата е полуразрушена. 

Ще унищожи ли Русия културното и историческо наследство на Украйна (ВИДЕО)

Довчера в най-голямата детска болница в Украйна се лекуваха деца с онкологични, хематологични и други тежки заболявания. Днес сградата е разрушена. Под руините ѝ са затрупани хора, сред тях вероятно и деца.

„Чуваме гласове, има хора под руините. Работим възможно най-бързо, за да спасим пострадалите”, обясни кметът на Киев Виталий Кличко.

Видео: „Ройтерс”

Една част от болницата е напълно унищожена, а в друга е избухнал пожар. Сестра разказа, че в момента на удара в операционните е имало две деца. Те са били закарани на носилки в бомбоубежището веднага, когато състоянието им е позволило.

Голям брой спасителни екипи се опитват да разчистят отломките, за да извадят затрупаните хора. „Ракетата е ударила инфекциозното отделение на болницата, човек е загинал. Има хора под руините. Доброволци, полиция и спасители разкопават”, посочи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко.

Видео: „Ройтерс”

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в Полша, за да подпише пакт в областта на сигурността, заяви: „Към момента знаем за 27 души, загинали при руските ракетни атаки срещу Украйна”.

НАТО променя обещанието си за подкрепа на Украйна с 40 млрд. евро

Москва обяви, че силите ѝ са извършили удари по цели на военната промишленост и авиационни бази на територията на Украйна, без да предоставя доказателства за твърденията си.

Видео: „Ройтерс”

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Георги Генов