Предложението беше дадено от общинските съветници от ГЕРБ-СДС

Столичният общински съвет се среща с медици заради планирано сливане на две лечебни заведения в София. Разговорите идват, след като лекари от Четвърта градска болница се обявиха против решението за обединяването им с Втора градска болница.

Предложението беше дадено от общинските съветници от ГЕРБ-СДС с аргументите, че капацитетът на Четвърта градска болница започва да намалява, намаляват и работещите кадри. С вливането ѝ във Втора градска болница, очакванията им са да се повиши качеството на медицинската помощ и заплатите на медицинския персонал.  

Споровете започнаха още преди старта на заседанието. Критиките бяха основно насочени към ПП-ДБ-"Спаси София", заради отказа на зам.-кмета по финансите Иван Василев да се подпише под доклада за сливане на двете болници. ГЕБР видя в това опит да се намери ново лице, което да управлява Четвърта градска болница и което е приближено на групата на ПП-ДБ. От своя страна групата на Васил Терзиев посочи, че решението е опит да бъдат защитени медиците.

Саад Алани, общински съветник от ПП-ДБ-СС, каза, че ролята на БСП и малките групи в СОС е важна, тъй като те ще наклонят везните. 

Нови методи "хващат" повече мутации на гените, обясни проф. Даниела Авджиева

Борис Бонев посочи, че дори е не направен опит да бъде спасена болницата. "Ние предложихме да бъде назначен изпълнителен директор, тъй като сегашния е в предизвестие за напускане", каза още общинският съветник.

Антон Хекимян заяви, че вижда в дествията на Бонев поредното противопостяване на хората в столицата. "Силно се надявам да не се използват хората, които по някакъв начин са в трудовоправни взаимоотношения с управляващите", каза още той.

"На 4 юли Василев получих SMS от Василев, в който той ми пише, че подготвят доклад за вливане. Миналата седмица се оказва, че той отказва да подпише собствения си доклад", каза Ваня Григорова.

Зам-кметът по финасите Василев каза, че под доклада стоят подписите на Григорова и Койчев. Той допълни, че няма да сложи подписа си под продажба на сградата на Четвърта градска болница.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Габриела Винарова