Тя е разположена в двора на монтанската болница

В Северна България беше открита втора площадка за медицински хеликоптери. Тя е единствената в Северозападна България и се намира в монтанската болница „Д-р Стамен Илиев”.

Откриха летище за медицинска помощ по въздух във Велико Търново

Площадката вече има лиценз за мини летище. На нея демонстративно кацна медицинският хеликоптер, като стана ясно, че за 18 минути той ще може да прелети от болница „Пирогов” в София до монтанското здравно заведение.

Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран до Сливен

„Това е неоценимо преимущество за начин на спасяване на човешки живот. То не е само за жителите на област Монтана, но и за целия Северозападен регион. Ще бъде осъществявана както първична, така и вторична междуболнична помощ на пациенти, за които нашето заведение е изчерпало лечебно-диагностичните си възможности”, коментира директорът на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” д-р Тони Тодоров.

„Старанието на Министерството на здравеопазването е всички болници да бъдат снабдени с площадки и всеки български гражданин да има достъп до хеликоптерно спасяване”, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Петко Стефановски.

Медицинският хеликоптер привлече вниманието на обикновени хора като Валентин, който специално беше довел своя внук. „По възможност да не идва, но и в лоши дни, трябва да има подкрепа“, смята той.

В медицинската линейка по въздух пътуват задължително двама пилоти, лекар и медицинска сестра. „Идваме, взимаме пациент или може да вземем, или докараме доктор, защото смисълът не е само превоз на пациенти. Може да докараме екип, който да бъде нужен тук или медикаменти”, каза пилотът на хеликоптера Велин Андреев. 160 хиляди лева струва изградената хеликоптерна площадка в монтанската болница.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase