Потушен е огънят във вилна зона "Дондуково" в Брезово

Продължава борбата с пожарите в страната. Потушен е вече пожарът във вилна зона „Дондуково” в Община Брезово. Вчера там изгоряха 14 постройки, четири от които са масивни вили. Опожарени бяха и три автомобила. 

Обявиха бедствено положение в Харманли заради пожар

Още вчера два хеликоптера се опитаха да загасят пламъците. Над 60 пожарникари, горски служители и доброволци участват във вторник в потушаването на пследните остатъци от огъня. Включи се и тежка техника, която прокарва просеки в опит да спре пламъците, които обхванаха 400 декара широколистни дървета и сухи тръви. Причините за пожара са в процес на изясняване, съобщиха от полицията. Служители на Община Брезник предстои да влязат във вилната зона, за да опишат щетите. Потърпевшите ще могат да кандидатстват за държавна помощ в размер на 1578 лева.

На този фон беше обявено бедствено положение на територията на община Харманли. Причината е голям пожар, пламнал вчера следобед между селата Коларово и Изворово. Огънят, обхванал изоставени лозя, ниви и треви - вече е локализиран, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково.

По пътя към опожарената вилна зона среща семейство Иванови със сълзи на очи. Вилата, в която всяко лято отсядали близо 40 години изгоряла до основи за миг. „Абсолютно всичко изгоря. Легла, хладилници, печки, абсолютно, телевизори два, кабелна. 14 бора имахме и те изгоряха. Плаче ми се, защото от 85-година я имаме”, разказва Ирена Иванова.

Бойко Пищийски имал намерение да построи едноетажна вила. Складирал материалите, но огънят ги изпепелил. „Септември месец щяхме да сторим нещо, да мислим да правим, но какво стана. Ние ще си поемем щетите, плащаме си от нашия джоб.”, пита се той.

„Описахме 14 изгорели имота с 14 постройки. Някои са паянтови . Само някои от тези бяха обитаеми. Собствениците на имотите ще могат да подадат документи в община Брезово за кандидатстване за помощи”, коментира кметският наместник на с. Златосел Невена Хаджиева.

Освен десетките вили над язовир „Дондуково“, пожарът погълна 400 декара широколистна гора и храсти. Вятърът се оказа сериозна пречка пред огнеборците.

„Целият периметър е обхождан вече многократно. Все още имаме очаквания, че някъде може нещо да припламне вследствие на високата температура и появяващия си вятър”, съобщава зам.-директорът на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Пловдив.

За това и през нощта два екипа ще останат да дежурят на място.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase