Неправилната употреба, непознаването на оборудването и прекомерното натоварване са чести причини за наранявания

Бягащите пътеки могат да бъдат опасни. Макар да сме наясно с дългия списък от ползи за здравето, трябва да знаем за какво става въпрос и какви са опасностите, свързани с използването на един от най-популярните тренажори в света.

Неправилната употреба, непознаването на оборудването и прекомерното натоварване са чести причини за наранявания. Има и съобщения за сърдечни инциденти, особено при лица с недиагностицирани заболявания.

„Бягащите пътеки може да не са подходящи за хора със сериозни проблеми с равновесието, тъй като движещата се лента може да увеличи риска от падане“, каза д-р Прамила Шарма, ръководител на отделението по физиотерапия в Paras Health, Гуруграм.

„В добра форма”: Упражнение за стягане на корема (ВИДЕО)

„Не бих предложил на никого над 50-годишна възраст да надхвърля скоростта от 7, защото не правите нищо допълнително, като тичате по-бързо, а само наранявате коленете или сърцето си. Това не помага. Лекото ходене или бързото ходене на бягаща пътека е добро, но трябва да познавате условията си“, посочи д-р Балбир Сингх, председател на групата по сърдечни науки, Ню Делхи.

За да се гарантира безопасността при използването на бягаща пътека, е важно да се спазват определени насоки. Винаги започвайте със загряващо упражнение, за да подготвите мускулите си и да намалите риска от нараняване. Поддържайте бягащата пътека в добро работно състояние и се уверете, че функциите за безопасност, като например бутонът за аварийно спиране, са функционални. Носете подходящи обувки, които да осигуряват подходяща опора и амортизация.

Упражнение за бедра, което може да правите навсякъде (ВИДЕО)

„Избягвайте разсейването на вниманието, като например използването на телефон или гледането на телевизия, които могат да доведат до падане. Обръщайте внимание на предупредителни знаци, като замаяност, болка в гърдите или прекомерна умора, и спрете да се упражнявате, ако се появи някой от тях. Регулирайте скоростта и наклона постепенно, за да предотвратите прекомерно натоварване и потенциални наранявания. Редовно се консултирайте с медицинско лице, за да сте сигурни, че рутинните ви упражнения са безопасни и подходящи за вашето здравословно състояние“, добави д-р Шарма. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС