Близките на моряците у нас са в очакване на добри новини

Евродепутатът от ДПС/„Обнови Европа” Елена Йончева успя да се срещне с двамата българи от кораба Galaxy Leader в Йемен. Това е първият път, когато те срещат външен посетител лице в лице след задържането на кораба от бунтовниците хути преди точно десет месеца.

Срещата се е провела в помещение, избрано от хутите от съображения за сигурност. Тя се е случила в присъствието на Абдулила Хаджер, съветник по външнополитическите въпроси на президента на Йемен. Йончева успя да разговаря с капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитан Данаил Веселинов, които са в плен.

Снимка: Офис на Елена Йончева, София

Срещата е резултат от дипломатическите усилия на евродепутата и разговорите на Йончева с йеменските власти вчера, включително с министъра на външните работи Джамал Амер. В България близки на двамата българи приеха новината със смесени чувства – от една страна радост, че има развитие по темата, но и тревога от продължаващата несигурност. Пред камерата на NOVA сестрата на капитан Любомир Чанев - Веселина, изрази надежда, че скоро те ще бъдат отново заедно.

Преди срещата с българските моряци Йончева е получила уверение от съветника по външнополитическите въпроси на президента на Йемен, че призивите за освобождаване на българите се приемат сериозно.

„Вашите роднини ме помолиха да ви прегърна, те много, много страдат. Всичко ще е наред. България дойде тук, скоро ще бъдете в България”, каза Йончева пред двамата наши сънародници.

Евродепутатът успя да се види с моряците в резултат на вчерашната си среща с министъра на външните работи на Сана Джамал Амер, както и с неговия заместник. Тя е отправила молба за среща и с президента на Върховния политически съвет.

Елена Йончева пред NOVA: В Йемен съм, опитвам се да стигна до българите от кораба Galaxy Leader (ВИДЕО+СНИМКИ)

Близките на българските моряци у нас са в очакване на добри новини. Те не са виждали своите роднини повече от година, а кратките и спорадични телефонни разговори не могат да заменят физическия контакт.

„Той не е виждал децата си една година, какъвто и да е разговорът, не е достатъчен никога. Времето е да се чуем кой как е и да опитаме максимално да си дадем подкрепа”, каза сестрата на Любомир Чанев - Веселина.

Макар че моряците получават необходимите грижи, липсата на свобода и дългата раздяла с близките са най-големите предизвикателства за тях.

„Те са затворници, те са в едно помещение, в което няма какво да правиш, дори да имаш храна и всичко, което поискаш. То не може да замени свободата, не може да замени прегръдката на близките ти”, смята сестрата на Чанев.

Семействата се надяват, че ангажираността на Йончева ще доведе до по-бързо разрешаване на случая и до освобождаването на моряците. „Видя се, че може да има диалог и действия на място. Това е шанс институциите да действат още по-активно”, допълва Веселина.

Видео: Офис на Елена Йончева, София

Докато близките чакат добри новини, животът им остава в застой, казва сестрата на капитан Чанев. „Не се живее, ти просто си спрял и живееш с мисълта кога ще се върне. Той е много силен, виждам, че се справя страхотно, аз съм много горда с него. Истински капитан, истинско българско лъвче”, споделя Веселина.

Мисията на Йончева продължава с надеждата скоро да бъде постигнат прогрес и българските моряци да се завърнат при своите семейства.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase