Коментар на социолога Елена Дариева и политолога Георги Проданов

Всички политически партии и коалиции имат срок да регистрират листите си с кандидат-депутати до 17 часа на 24 септември. Някои обаче вече го направиха. Има ли изненади при наредбата на кандидатите – коментар в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS направиха социологът Елена Дариева и политологът Георги Проданов.

„Вчера стана ясно какви са листите на ГЕРБ-СДС и „Движение за права и свободи - Ново начало”. Няма изненади при тях, предвид това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани да прибегне до електоралния резерв на партията и да направи водачи на листи кметовете с най-висок рейтинг”, каза Дариева.

По думите ѝ „Движение за права и свободи - Ново начало” е подходило находчиво в Бургас. Там водач на листата им е кметът на Община Руен. Социологът твърди, че над 50% от гласовете за ДПС в Бургаския многомандатен избирателен район идват именно от тази община.

Георги Проданов пък видя в челните места на листите „фиктивни водачи” – хора, които нямат намерение да са народни представители. По думите на политолога по този начин парламентът ще се напълни с непознати „безгласни букви”.

„Реденето на листите е много тънък момент в партийните формации, защото има много амбиции, но не всички могат да бъдат удовлетворени”, подчерта Дариева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase