"В България има група от 20-ина политици и историци, които нямат какво да предложат и основнаа им тема е тази за РСМ", каза вицепремиерът на западната ни съседка

Вицепремиерът и транспортен министър на РС Македония Александър Николоски определи като пряка намеса във вътрешните работи на страната си споменаването за неговата оставка от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Думите на Борисов бяха реакция на обидата от Николоски към българския народ.

Северомакедонският политик нарече по ТВ „Алфа” домакините на президента Гордана Силяновска в София „нецивилизовани” и „мизерни”. В интервю за ТВ Сител снощи, той заяви, че изявлението му е било съгласувано с премиера на страната Християн Мицкоски, а „това, което Бойко Борисов направи, само показва какво всъщност искат те, а именно - да диктуват политическите процеси в Северна Македония".

Надежда Нейнски: Скандалът за протоколните снимки на Радев и Силяновска е провокация от РСМ
 
„Да видим кой ми иска оставка... Олигарх номер едно в България, чиято партия се разпада. Бивш премиер, обвинен в корупция. Председател на политическа партия с ясни проруски позиции, която не признава (Северна) Македония”, заяви Николоски.
 
Той оцени изявлението си като честно и най-малкото, което е можел да каже за липсващото държавно знаме на Северна Македония в българското президентство по време на посещението на Силяновска и заяви, че ако Скопие беше пускала ноти за всичко обидно, изречено от политиците в България, е трябвало само с това да се занимават.

„Мръсен българин”: Пребиха съпредседател на сдружение на българите в РСМ (ВИДЕО+СНИМКА)
 
„Хайде, да кажем, че е станала грешка (с липсващото знаме). Случва се. Какъв беше отговорът на Румен Радев? Започна да обижда всички нас. Можеше да се извини и например, като знак на добра воля, да помоли кмета на София на следващия ден, на главния булевард в София да се поставят български и македонски знамена, като знак на извинение и уважение. Но какво направиха те? Започнаха да ни обиждат. На обиди се отговаря така, както аз отговорих”, заяви Николоски.
 
По думите му „главният проблем е, че в България има група от 20-ина политици и историци, които нямат какво да предложат на хората и единствената им тема е Северна Македония, но понеже народът не е наивен, в България излизат да гласуват 30% от избирателите и предстои седми поред вот”.

Николоски: С България трябва да разговаряме дали проектът за жп Коридор 8 е най-добрият вариант 

„Тази група от около 20-има политици и историци успя да развали приятелските отношения между двата народа, в резултат на което тези отношения са на рекордно ниско ниво”, заяви Николоски.
 
На въпрос има ли с кого правителството в Скопие да разговаря в София, Николоски отговори, че „в България неминуемо ще задухат нови ветрове” и с кого да се разговаря има.
 
„В България има премиер, на когото народът не му знае името. Какво иска той? Ако може и тези избори да са неуспешни, за да остане още малко на власт? Това си е негов проблем, но не може да злоупотребява с нас, не може да прави проблеми, за да остане още някой и друг ден премиер. Блокират цяла държава, цял народ, заради вътрешнополитически въпроси”, заяви Николоски.

Филипов и Ташев: РСМ постоянно ще опитва да си присвоява историята ни

На въпрос, свързан с жп линията към България, част от Коридор 8, Николоски каза, че проблемите там не са свързани с политиката, а със самото изграждане и цената на третия етап - от Крива паланка до границата с България.
 
„Имаше технически диалог между двете страни. Надявам се, че ще има и политически между мен и българския министър на транспорта. На тази среща те признаха, че нямат проект за тунела, че нямат проектиране на отсечката от Гюешево, където завършва тяхната жп линия, и им трябват най-малко две години да го направят”, заяви Николоски, според когото проектът е скъп и неосъществим заради множеството тунели и мостове на територията на Северна Македония. Най-добрият вариант бил да се създаде нов проект заедно с българската страна.  

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Маринела Величкова