Добромир Николов и Запрян Запрянов на експедиция с Explorers Club Bulgaria

В рубриката „Непознатите земи” екипът на NOVA показва живота в съседна Гърция. Репортерите Добромир Николов и Запрян Запрянов отиват на пътешествие с круизен кораб из гръцките острови, криещи древна история и легенди.

На около 25 километра от Кушадасъ се намира Къщата на Дева Мария. Предполага се, че тя е прекарала последните осем години от живота си тук. „Папа Павел VI издава специален декрет и казва, че това е второто свещено място за християните след Йерусалим“, казва екскурзоводът Фефзи Късеоглу.

На стената на желанията до Къщата на Дева Мария се вярва, че всеки може да остави своето желание с надеждата то да се сбъдне.

„Непознатите земи”: Пазарът на вещиците в Боливия (ВИДЕО)

Едно от доказателствата, че Дева Мария е живяла тук, се крие на няколко километра по-надолу - в древния град Ефес. Причината е, че там се намира най-старата църква, посветена на нея. „Това, което предстои да видим, е едва 18% от цялото населено място. За да бъде разкопан целият град ще бъдат нужни поне още около 100 години“

Ефес е място, на което вярата се преплита с историята и митовете за гръцките богове. „Това е един от дванайсетте подвига – когато той убива немейския лъв“, обясни Късеоглу.

Едно от най-целомъдрените места в древния град, на което хората обсъждали идеи за търговия, било… обществената тоалетна. Често посещаван бил и публичният дом. „99,9% от моряците не знаят да четат и да пишат, затова виж колко умно и просто са обяснили къде какво ще намерят -  фигура на жена, ето прическата, видяхте ли, пробито сърце“, казва екскурзоводът.

Наследството на Ефес е видно и до днес - като библиотеката на Целиус и Мраморната улица.

Само по NOVA гледайте „Непознатите земи“ с разказ за гръцките острови тази неделя в сутрешния блок „Събуди се“.

Рубрика на NOVA в партньорство с Explorers Club Bulgaria.