„Хизбула“ доказа, че може да извежда терора извън своите граници. Пример затова е Сарафово“, допълни той

България не е предприела  необходимите стъпки, за да повиши сигурността на границите си. Това заяви бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в „Интервюто в Новините на NOVA“. Той коментира влошената ситуация в Близкия изток, която събра извънредно изпълнителната власт, спецслужбите и парламентарните сили на Консултативния съвет за национална сигурност в петък.

„Трябва да започнем с една добра новина – политическите сили не използваха Съвета за предизборна реторика и бяха много умерени, без една, в подкрепата да излезе с общо становище този съвет. Това е важно, тъй като в момента не е време за политиканстване, а за равносметка“, заяви Керемедчиев.

Радев след КСНС: Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток, но рискът от терористични атаки се повишава

Според него новата лоша новина е, че от последния съвет, който беше на 15 февруари 2022 г., досега България не е предприела мерки да стане по-сигурна.

„Президентът спомена липсата на оградно съоръжение с Турция, вече колко години нямаме. А се очаква точно оттам да бъде най-сериозният мигрантски натиск. Първо това излезе като основно послание – страната ни не е предприела  необходимите стъпки, за да повиши сигурността на границите си. А от друга страна излязоха наяве конкретни заплахи за националната ни сигурност“, посочи той.

По думите му операцията на израелската армия в Ливан започва да изтиква цивилното население от юг на север. „Минавайки на север, то започва по своя път през Турция и основната им цел ще бъде Европа. Пътят натам минава през България“, уточни Керемедчиев.

Израел: Убити са около 250 бойци на "Хизбула" от началото на сухопътната операция

„Има две заплахи към България. Едната са мигрантите, които минават през страната ни и имат като крайна цел да достигнат до Централна Европа, да не могат да го направят. Съответно да останат като буфер в България. Втората заплаха е тези, които влязат в Австрия или Нидерландия поради новите промени, да бъдат връщани обратно в България“, отбеляза  бившият заместник-външен министър.

„Хизбула“ доказа, че може да извежда терора извън своите граници. Пример затова е Сарафово“, допълни той.

Редактор: Камена Георгиева