Очаква се скулптурата да бъде преместена в София

Реставрират двете статуи, открити при разкопки в Хераклея Синтика, съобщи експертът „Връзки с обществеността“ в Градския исторически музей в Петрич Магдалена Шимова. За първи път посетителите на музея ще имат възможност да наблюдават на живо процеса на реставрация на първата открита статуя. Те могат да станат свидетели как реставраторът Китан Китанов почиства скулптурата, за да я покаже в нейния истински вид. 

Продължава реставрацията на находките от Хераклея Синтика (ВИДЕО)

Реставрацията на втората статуя ще продължи по-дълго. Тя все още не е изложена за посетителите в петричкия музей. Очаква се скулптурата да бъде преместена в София, за да се обработи пукнатината на бедрото. Също така главата ще се прикрепи към скулптурата, така че тя да бъде едно цяло. 

Напомняме, че първата скулптура беше намерена при разкопки, ръководени от екипа на професор д-р Людмил Вагалински през лятото. Втората статуя беше намерена без глава в източната част на канала на античния град „Хераклея Синтика“ на 20 септември тази година. Няколко дни по-късно учените откриха и главата на скулптурата. 

Редактор: Камена Георгиева
Източник: Кореспондент на БТА в Петрич Деница Кючукова