Елаците-Мед съживиха част от културното наследство на града след 37 години

Разположен в живописната котловина на река Малък Искър, скрит в северните склонове на Стара планина, Етрополе възниква като тракийско селище през VII – VI век пр. Хр. Градът може да се похвали с 2500-годишна история, която днес може да се разгледа в Историческия музей на града, помещаващ се в сградата на бившия конак. Историческото наследство на общината е показано в 10 експозиции.

Символ на града си остава Часовниковата кула (изградена през 1710 г. и една от най–старите в България), а манастирът „Света Троица” и петте църкви в Етрополе са добър повод за туризъм в град, разположен само на 80 км от София.

Но културното наследство на Етрополе не бива да се свързва само с историята. Част от него е свързана с по-ново време, от 1942 г., когато се открива киното в старата сграда на читалището, където през уикенда инвестиция на „Елаците-Мед“ даде на етрополци напълно ново лятно кино.

То ще радва жителите на града, след като десетилетия постройката, в която се е помещавало оригиналното кино, е оставена на произвола на съдбата.

Това се случва, след като през 1987 г. пожар унищожава изцяло киносалона и сцената в читалището на Етрополе. През 1989 г. сградата е утвърдена като паметник на културата и от 1996 г. започва реконструкция, която така и не се осъществява.

През февруари месец 2019 г. сградата окончателно е съборена, за да се стигне до есента на 2022 г., когато е поставено началото на строителството с частна инвестиция на „Елаците-Мед“. Това е личен ангажимент и кауза на проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на „Геотехмин“ ООД.

За две години строежът е завършен и на 12 октомври, Денят на българската община, в Етрополе се състоя официалното откриване на новото лятно кино в града. Такова не се е откривало в България през последните години с  инвестиция на индустриална компания. Екранът е с размери 12 х 5 м, а местата за зрителите са разположени в амфитеатрална част, състояща се от 8 реда със 160 седящи места. Към сградата е изградена и детска площадка, кафе-сладкарница, има паркинг за автомобили и велосипеди.

“Днес, на 12 октомври честваме деня на българската община и това е ден, който аз няма да забравя, защото откриваме лятното кино на Етрополе – една емблематична сграда за града. Днешната дата е повод за гордост на всички етрополци. Направената инвестиция в изграждането на лятното кино е от полза за всички в нашия град, от полза е и за общината“, каза кметът на община Етрополе инж. Владимир Александров на откриването.

„Благодарение на един прекрасен българин, на един родолюбец, се създадоха условия за новото кино. Това е проф. Цоло Вутов. Нека знаят и децата, че има такива хора, които дават мило и драго да помагат за културата, просветата и образованието. Днес съм особено щастлива, защото се сбъдна една моя мечта. Летните кина се броят на пръсти. Етрополци трябва да са горди и щастливи, че са родени в такъв китен край.“, сподели пред гражданите общественикът от Етрополе Иванка Гръбчева.

Според инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство“ в "Елаците-Мед", това е емблематична инвестиция, направена за хората и в подкрепа на културния живот в общината. 

Същата вечер и на следващия ден гостите и жителите на града имаха възможност да гледат безплатно на голям екран филма „Голата истина за група Жигули“. На 19 и 20 октомври 2024 г. ще се прожектира българската историческа драма „Записки по едно предателство“, създадена по две части от книгата на Захарий Стоянов „Записки по българските въстания“. Прожекциите се безплатни, осигурени от инвеститора „Елаците-Мед“.

За последните два месеца това е третият проект в община Етрополе, реализиран от Група ГЕОТЕХМИН. С дарения по Благотворителната програма „Българските добродетели“ през есента на т. г. са закупени машини за комуналното дружество БКС и са ремонтирани частично две детски градини в града, в които има над 200 деца.