Постигната е договорка това да се случи по повод Деня на археолога

Втората статуя, открита при разкопките в античен град Хераклея Синтика, ще бъде изложена за първи път в центъра на София. Това каза инженер Катя Стоянова - ръководител на проект "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика". "Направихме този жест, за да може повече хора да се докоснат до древното изкуство", подчерта експертът.

Реставрират пред посетители първата открита в Хераклея Синтика статуя

Очаква се до края на октомври втората статуя, която е с пукнатина в областта на бедрото, да бъде транспортирана до Националния археологически музей, където ще бъде реставрирана, предаде Деница Кючукова, кореспондент на БТА в Петрич. В момента се подготвя документацията, която се изисква за процедурата по превозване и реставриране.

Има голям интерес към двете статуи, а първите, които проявяват желание да представят ценната находка, са именно археолозите от Националния археологически музей. Постигната е договорка статуята да бъде изложена в центъра на София по повод Деня на археолога през  февруари 2025 година, когато трябва да приключи процесът за възстановяването, поясни още инж. Стоянова. 

Снимка: БТА

Първата статуя ще бъде изложена в Градския исторически музей в Петрич. В момента тя се реставрира от Китан Китанов, който смята, че статуята е в сравнително добро състояние.  Възстановяването на находката, за която се смята, че е изображение на бог Хермес, се случва пред погледа на посетителите на Исторически музей - Петрич, благодарение на специално обособен за целта параван. 

Продължава реставрацията на находките от Хераклея Синтика (ВИДЕО)

Снимка: БТА

Заявено е желание двете статуи, открити по време на разкопките в Хераклея Синтика, да бъдат изложени и извън страната, но това е предмет на допълнителни договорки, каза още инж. Стоянова.

Редактор: Мира Мирчева
Източник: Деница Кючукова, кореспондент на БТА в Петрич