Около 400 хиляди палестинци остават в района

Ситуацията в северната част на Газа е отчайваща, обяви ООН, след като достави първата от две седмици насам хранителна помощ. Около 400 хиляди палестинци остават в района, а стотици други са били убити. През изминалото денонощие още 20 души са загинали при израелски обстрел в Северен Ливан.

Мироопазващите сили на ООН ще останат на своите позиции в Ливан

Мироопазващите сили на ООН обявиха, че ще останат на позициите си в Южен Ливан. Мисията заяви, че е била атакувана многократно от израелската армия през последните дни. Франция, Германия, Великобритания и Италия реагираха остро срещу нападенията и поискаха те да спрат незабавно. От своя страна Тел Авив отново призова ООН да изтегли мироопазващите си сили, тъй като там се провеждали операции срещу "Хизбула".

"Обвинението, че Израел умишлено е атакувал персонала на Обединените нации, е напълно невярно. Точно обратното. Израел многократно поиска от миротворците да се изтеглят от опасността. Ние ги помолихме временно да напуснат бойната зона, която е точно до границата на Израел с Ливан. Съжаляваме за всяка вреда, нанесена на служителите на ООН, израелските военни правят всичко възможно, за да предотвратят подобни инциденти. Но най-добрият начин да се гарантира безопасността на мироопазващите сили, е да се вслушат в молбата на Израел и временно да напуснат", заяви Бенямин Нетаняху.

Редактор: Цветина Петкова