Организират се и лагери за деца, за да преодоляват последиците от войната

Сред многобройните жертви на войната в Украйна попадат не само хората, но и животните. Конна база в Харков се грижи за няколко спасени бозайника, които се нуждаят от постоянно лечение. За да покрие разходите, собственикът й организира уроци по езда за деца и фотосесии с животните, вярвайки, че контактът с тях помага на хората да се справят със стреса от войната, разказва Voice of America.

Такъв е случаят с раненото пони на име Арни, което е спасено по време на войната от едно от селата в Харковска област. Той оцелява, благодарение на грижите, положени за него.

Благородство по време на война: Доброволци в Киев се грижат за бездомни животни

Ксения управлява конната база вече десетилетия. Първото спасено от нея животно е било състезателен кон, който не се е представял добре на терен и е трябвало да убит. В момента нейната конюшня се е разраснала до четири коня и четири спасени понита. Всички те се нуждаят от постоянна медицинска помощ, в допълнение към разходите за изхранването им.

За да покрие разходите, Ксения предлага уроци по езда. През август тя организира едноседмичен лагер за деца. Дария е едно от тях. Тя споделя, че общуването с тези животни я е вдъхновило да планира бъдеще свързано с коне. Бащата на Дария служи в армията. Повечето деца, които посещават конната база на Ксения, идват от семейства на военнослужещи или на вътрешно разселени лица. Тя вярва, че общуването с конете им помага да се справят с стреса и травмите, причинени от войната, посочва VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America