"Остава въпросът защо фигурата е изхвърлена на брега край древния Одесос", подчерта д-р Васил Тенекеджиев от РИМ – Варна

Археолози откриха уникална находка във Варна – почти непокътната статуя от Римската епоха, която по предварителни данни е на около 1800 години. Мраморната скулптура е намерена при строителни разкопки на строеж в централната част на града.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Статуята е уникална, защото е най-добре запазената във Варна, а не в страната. В България сме щастливи да имаме още няколко цели статуи. Но от Античния Одесос това е първата, която е запазена от глава до пети. Тя беше открита в старата част на Варна, до гарата - това е зона, която се намира извън античния римски град Одесос, близо до брега", обясни в "Здравей, България" д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична археология в РИМ – Варна.

Втората статуя от Хераклея Синтика ще бъде изложена в центъра на София (СНИМКИ)

По думите му има две версии кого може да изобразява статуята. "Според първото предположение скулптурата е била на публично място в града, може би на площада, представяйки виден  гражданин, вероятно свързан с властта. Втората версия е, че това е надгробна статуя, която е била в Некропола, близо до стените на Одесос. И в двата случая обаче остава въпросът защо е била изхвърлена до брега край древния град", подчерта д-р Тенекеджиев. 

Повече по темата гледайте във видеото.