Страната избра да следва европейския си път

Европейският съюз и Съединените щати приветстваха резултатите от референдума в Молдова. С крехка преднина там спечелиха поддръжниците на европейската интеграция. Въпросът беше дали страната да промени конституцията си и да впише в нея, че ще стане член на Европейския съюз. Промяната е форма на защита срещу евентуалните опити на бъдещи правителства да спрат процеса на евроинтеграция.

„Хората в Молдова избраха своето бъдеще. Те избраха надеждата, стабилността, възможностите. Те избраха Европа. Европейският парламент остро осъжда всякакви активности, всякаква намеса в президентските избори и референдума за европейска интеграция. Гордеем се, че сме сред най-силните съюзници и поддръжници на Молдова. Разбираме, че бъдещето на тази страна е в Европейския съюз и изцяло подкрепяме пътя ѝ към членството”, коментира председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Инфарктна нощ в Молдова: Страната избра европейско бъдеще

Референдумът мина под сянката на спорове и обвинения. Президентът Мая САнду твърди, че Русия влага пари и други средства да накара хората да гласуват с "не". Москва обаче отрича да се меси във вота.

Редактор: Калина Петкова