Алгоритъмът е разработен от група европейски учени

Европейски учени са разработили алгоритъм с изкуствен интелект (ИИ), способен да пресъздава звуците, които издават прасета, предаде "Ройтерс". Целта на изследователите е да създадат инструмент, който да помогне на фермерите да подобрят хуманното отношение към животните. Според Елоди Мандел-Брифър, биолог от Университета на Копенхаген и един от ръководителите на изследването, алгоритъмът потенциално би могъл да предупреждава фермерите за негативни емоции при прасетата. По този начин те могат да подобрят тяхното благоденствие.

Любимецът на Дедпул получи номинация за кучешките „Оскари” (ВИДЕО)

Учените от университети в Дания, Германия, Швейцария, Франция, Норвегия и Чехия са използвали хиляди записани звуци на прасета, издавани в различни жизнени ситуации. Например по време на игра, в изолация и в съревнование за храна. Изследователите са установили, че сумтенето и грухтенето показват положителни или негативни емоции.

Въпреки че много фермери вече имат добра представа за състоянието на своите животни, като ги наблюдават в свинарника, съществуващите инструменти измерват най-вече физическото им състояние, каза Мандел-Брифер. „Емоциите на животните са от съществено значение за тяхното благоденствие“, каза тя.

Обявиха „миризлив” пингвин за птица на годината в Нова Зеландия (ВИДЕО)

Алгоритъмът демонстрира, че прасета, свободно отглеждани с възможността да се скитат и ровят в пръстта, издават по-малко стресови сигнали, отколкото конвенционално гледаните.  Краткото сумтене обикновено показва положителни емоции, докато дългото често сигнализира дискомфорт, като например когато прасетата се блъскат едно в друго до коритото. Високочестотни звуци, които издават, обикновено означават, че са стресирани, например когато изпитват болка, бият се или са разделени едно от друго.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: Анна Владимирова, БТА