Ще блокира ли държавата достъпа им до съвременно лечение?

Близки на болни от Хепатит С протестираха пред сградата на Здравната каса. Те бяха сложили черни качулки върху главите си и носеха надписи "Здравната каса ни осъжда на смърт".

В писмо до медиите пациентите предупреждават, че държавата е на път да блокира достъпа им до съвременно лечение. Според официалните власти забавяне няма и по нормативни изисквания всичко е изпълнено.

По темата

Припомняме, че преди половин година от здравния фонд са обещали на заразените с Хепатит С да им осигурят лечение с така наречената безинтерферонова терапия.

По думи на пациентите обаче към днешна дата над 400 души все оща чакат одобрение.

"Те чакат по 3-4 чесеца, за да научат от Здравната каса какво се случва с тяхното лечение. Това са пациенти в изключително тежко състояние - става въпрос за пациенти с рак, цироза на черния дроб, хора след трансплантация, хора с ХИВ. Те трябва да започнат леченито си час по-скоро. Не може Здравната каса да им обяснява, че те не са спешни", заяви председателят на "ХепАктив" Силвана Лесидренска.

"Няма забавяне. Планирани са документите на 480 до 500 пациенти. От тях 260 вече са разгледани, 220 вече имат лечение, а останалите са отложени за медицински уточнения", обясни Величка Стаменова от НЗОК.

Според Здравната каса няма официално постъпили сигнали за забавено лечение при тях. А протестиращите се ангажираха да подадат своите сигнали за забавяне на лечението. Те обявиха още, че вече има починали хора вследствие на забавяне на лечението.

По неофициални данни от тежкото заболяване у нас страдат около 3000 души, но много от пациентите не знаят, че са болни.